Förtroendet för bilförsäljaren är lågt men behovet av mötet är högt. En ny Sifo-undersökning, genomförd av Wayke och Bilia, visar att hela 83 procent av svenskarna vill träffa en bilförsäljare fysiskt när de köper bil. Samtidigt rankas yrket bland de minst betrodda i samhället. Hur hänger det ihop? Vi har tittat närmare på vad som faktiskt skapar förtroende i bilhallen, och vad branschen kan ta med sig framåt.
Att bilförsäljare har en uppförsbacke i förtroendeligan är tydligt. Men att så många ändå vill mötas öga mot öga visar på en viktig sak: den mänskliga kontakten spelar fortfarande en avgörande roll, särskilt vid ett av livets största köp.
”Det finns en slags hatkärlek till bilförsäljare. Svenskar vet att rollen behövs, men känslorna kring själva köpet färgar också hur man uppfattar branschen.”
Martin Fransson, VD på Wayke
Undersökningen visar att varannan svensk uppfattar bilförsäljare som mer fokuserade på provision än på kundens behov. Lika många är oroliga för att bli lurade. Det är en tuff bild. Men i undersökningen kan man också se vad som faktiskt bygger förtroende och det är ofta ganska jordnära saker som gör skillnad.
Svenskarnas 5 tips för att bygga förtroende
1. Ärlighet och tydlighet
39 procent anger ärlighet som den viktigaste faktorn för att öka förtroendet. Tydlig och korrekt information om bilens skick, historia och pris är en viktig del av en trygg köpupplevelse.
2. Positiva omdömen online
64 procent uppger att positiva recensioner ökar deras förtroende, medan 61 procent påverkas negativt av dåliga omdömen. Den digitala närvaron är alltså mer än bara ett skyltfönster, det är en direkt kanal för att bygga eller rasera förtroende.
3. Personligt och professionellt bemötande
Kunder vill möta säljare som agerar rådgivare snarare än försäljare. Det handlar om att lyssna, förstå och anpassa sig – inte stressa fram ett avslut.
4. Transparens och digital kontroll
Insyn i affären ökar kundens känsla av trygghet. Att kunna följa exempelvis ekonomi, garantier eller leveranstid digitalt är en tydlig förtroendefaktor.
5. Ett köp i kundens takt
Att slippa känna sig pressad är en viktig del av en positiv upplevelse. När kunden får fatta beslut i lugn och ro, ökar inte bara känslan av kontroll utan också tilliten till säljaren.
En oväntad detalj – kostymen som dealbreaker?
I undersökningen uppger var tredje svensk att de ser negativt på att bilförsäljare bär kostym. En liten detalj, men också en påminnelse om att ibland krävs mer än ett leende och en kostym för att inge förtroende – och ibland mindre än så.
Framtidens bilaffär: både digital och mänsklig
Det är lätt att fastna i rubriker om lågt förtroende. Men vi ser också en bransch som vill framåt. Att så många fortfarande vill träffa en bilförsäljare i bilhallen visar hur viktig den mänskliga delen av affären är, även i en digital värld. På Wayke jobbar vi för att göra mötet mellan köpare och säljare tryggare, smidigare och mer relevant. Tekniken är viktig, men det är förtroendet som avgör.
Vad tycker du?
Vad tror du krävs för att öka förtroendet för bilhandeln? Hör gärna av dig till oss – vi vill fortsätta lyssna, lära och bidra till en mer positiv bild av branschen.